Koeajossa Chevrolet Camaro vuosimallia 2011

Helmiä arkiston kätköistä. Peter Geitel koeajo avomallisen Chevrolet Camaron vuosimallia 2011 tammikuussa 2011. Koeajoraporttia varten saimme GM:llä hienoa historiallista materiaalia Camarosta. Kannattaa ehdottomasti katsoa videot. Peter Geitelin teksti videoiden alla.

OSA 1:

OSA 2:

PETER GEITELIN KÄSIKIRJOITUS:

START KOEAJAA

Chevrolet Camaro

Mikä: Amerikkalainen urheiluautoklassikko

Mitat: pituus 4,84 m, leveys 1,92 m, korkeus 1,38/1,32 m, akseliväli 2,85 tavaratila 328/287 l, paino 1.920 kg, rengaskoko ed. 255/35-20, tak. 275/40-20

Moottori: 6,2 l vapaasti hengittävä V8, teho 405 hv ( 5.900 rpm ), vääntö 556 Nm ( 4.300 rpm ), vaihteisto 6-nop. automaatti, takaveto, ajonvakautus. Kiihtyvyys 5,6 s, huippunopeus 250 km/h (raj.)

Keskiarvokulutus: 13,1 l/100 km, CO2-päästöt 304 g/km

Hinta: 81.508 €


OSIO I historiaa ja ajamista avonaisena karvahattu päässä!


JUONTO

Chevrolet täytti viime vuonna 100 vuotta. Milläpä sitä olisi hienompi juhlistaa, kuin ennätysmyynnillä. 2011 merkkiä myytiin 4,76 miljoonaa yksilöä ja samalla General Motors palasi maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi ylittämällä 9 miljoonan auton rajan.


Spiikki:

(historiapätkien päälle, pituutta säädellään kuvamateriaalin käyttökelpoisuuden mukaan)

Ykkösmalli oli Cruze, jota myytiin maailmanlaajuisesti 670.000 kappaletta, mutta nyt emme keskity siihen vaan aivan toisenlaiseen tapaukseen.


Ford Mustang ja Dodge Challenger –muskeliautojen paineessa 1966 syntyi GM:n legenda, Chevrolet Camaro.


Neljä sukupolvea Camaroja ehti ilmestyä, mutta vuoden 2002 jälkeen ei seuraajaa enää tullut. Camaroa jäätiin kaipaamaan.


Tauon jälkeen saatiin taas kiittää uutta Mustangia ja Challengeria, GM pisti töpinäksi ja teki uuden Camaron.


Nyt tutustumme Startissa sen avoversioon.

(Kuva siirtyy nykyautoon, jota ajetaan katto alhaalla karvahattu päässä musiikin säestyksellä – ja sopivan ajan kuluttua se pysähtyy kuvaan auton esittelyä varten.)


100 % (kuva hytisevästä kuskista ja katon sulkemisesta)

Startin vuoden 2011 avoautojen koeajosarja pistetään käyntiin ajoissa, vai mitä. Laitetaan nyt kuitenkin katto päälle, että Camaron stylet muodot pääsevät paremmin oikeuksiinsa.


OSIO II auton ulkoinen esittely


Spiikki: (sillä aikaa kun kuski nousee autosta – ja vaihtaa karvahatun kevyempään pipoon…?)

Hyvän näköinen klassikko, tutut piirteet mutta kyllä sillä on kokoa aika rutkasti…


100 %

On se aika iso urheiluautoksi. 4,8-metrisenä se on isohkon perhefarmarin kokoinen, ja leveyttäkin on yli 190 cm. Sen huomaa viimeistään parkkiruudussa… Akseliväliäkin on 2,85 m.

Olemus on uskollinen klassikko-Camaron linjoille, mutta muskelia on nyt enemmän, pullistuksia. levityksiä ja isot pyörät. Takarenkaat ovat leveämmät kuin etuset, molemmat 20-tuuman vanteilla.


Korimalleja on kaksi, coupe ja avo. Silmiinpistävää on matala kattolinja ja korsumaiset ikkunat

Katse on vihainen, valot katoavat kulmakarvojen alle. Edessä on pyöreät ledit ja hyvät ksenonit, takana ledit. Pakoputken päätä ovat samanlaiset kuin Corvette Z06:ssa.


Spiikki: (kuvitus 45th edition logoilla, sisällä, kynnyskoteloissa, ulkona…)

Koeajoautomme on Camaron 45 v juhlamalli, jota on saatavissa vain rajoitetun ajan. Tästä muistutetaan somisteilla eri puolilla autoa. Muutenhan auto on personoitavissa eri värisillä raidoituksilla, sisustuksilla ja kangaskaton väreillä.


100 %

Suomessa Camaroja rekisteröitiin viime vuonna 7 kappaletta ja ensimmäinen parinkymmenen auton erä alkaa pian olla myyty loppuun.


Jos tällaisen auton haluaa, niin kannattaa pitää kiirettä sillä valmiiksi tuntuva yli 80.000 euron hinta nousee reippaasti 1.4. verotuksen taas hieman säätyessä. Yli 300 CO2-gramman auton kohtelu ei verotuksessa ole mitenkään ystävällistä.


Hinnasta vielä sen verran, että Amerikassa tämän auton saa alle 30.000 eurolla. Camaro on siis kallis Suomessa – mutta mitä sillä rahalla saa!


OSIO III (hieman tekniikkaa)


Spiikki:

(siirrytään konehuoneen puolelle)

Monelle on ehkä yllätys, että uusi Camaro pohjautuu australialaisen Holdenin kehittämään perusrakenteeseen, mutta moottori on sitä itseään.


100 %

Amerikkalainen pikkulohko-V8…hm… vapaasti hengittävänä 6,2 litraa, automaattilaatikon kanssa 405 hv, manuaalin yhteydessä 432 hv. Moottori sijaitsee aika takana ja poikkituki lisää sporttista ilmettä.


Kaunis konehuone, eipä ihme että tämän näkymän voi löytää myös Cadillacista ja Corvettesta. Toisinaan myös yli 550 heppaiseksi ahdettuna.

Camaro painaa yli 1.900 kiloa, joten bensaa palaa, yhdistetty kulutus on 13,1 l/100 km ja CO2 siis 304 grammaa. Siedettävään taloudellisuuteen on pyritty neljän sylinterin lepuutusjärjestelmällä. Puolet lepää kun ajetaan hiljaa tasakaasulla. Säästöä pitäisi syntymän 7,5 prosenttia.


Automaattivaihteistot ovat taloudellisempi kuin manuaalit, joten niiden hintakin on pikkuisen halvempi – tai vähemmän kallis.


Spiikki:

(konepeltiä suljettaessa ja ohjaamon suuntaan siirryttäessä)

Noilla voimavaroilla pari tonnia liikahtaa komeasti, huippunopeus on rajoitettu 250:een ja 0-100 kiihdytys sujuu 5,6 sekunnissa.


100 %

Ajettavuutta on parannettu Euroopan markkinoille kehitetyllä erillisjousituksella, joka on Jenkeissä lisävaruste. Edessä on joustintuet, takana monilinkkituenta.

Jarrut ovat Brembon nelimäntäiset. Hieman erikoista on se, että takalevyt ovat suuremmat kuin edessä, 355 mm vastaan 365 mm.


OSIO IV (ohjaamo ja muut sisätilat)


Spiikki:

Ajaminen on urheilua ja sisään kulku voimistelua, väittää vanha urheiluauton määritelmä – mutta nykyisin monet asiat ovat muuttuneet tässäkin sarjassa.


100 %

Onpa leveä, painava ja kauas aukeava ovi… eikä tuo vetokahvakaan ole oikein kiva, ote lipsahtaa helposti.


Urheiluautoksi ohjaamon ilme on vähän köyhän oloinen ja muovinenkin. Mittarit ovat aika pienet ja nopeusnäyttö epäselvä. Ratti, viikset ja ajotietokoneen näyttö ovat Opelista kotoisin.


Kiva juttu on se, että mittariston 15 kielen joukosta löytyy myös suomi.

Voimakkaasti muotoillussa keskikonsolissa on paljon tavaraa, pikkumittareista näkee vaikka vaihteiston öljyn lämmön.


Hämärässä ohjaamon näkymä on mittarivaloineen ja ovien tunnelmavaloineen eksoottisempi kuin päivällä. Varustelutaso on kunnossa jo vakiona.


Lämmitys-ilmastointi on manuaalinen, mutta peilit, takalasi ja nahkaistuimet lämpiävät sähköllä, istuimet vieläpä erittäin tehokkaasti. Oikein talvivarusteita avoautossa!

Istuimissa on sähkösäädöt, mutta verhoilu on liukas ja muodot hieman laimeat. Ajoasennosta saa sinänsä kelvollisen, kiitos myös ratin säätöjen, mutta itse tuolit saisivat mennä alemmaksi.

Vaihteisto toimii joko automaattisesti tai ratin taustan läpysköistä. Kepissä on D:n ohella myös sporttisempi M-asento.


Näkyvyys on matalista ikkunoista ja leveistä katvealueista johtuen aika rajoitettu varsinkin takasuuntiin – siis silloin kun katto on päällä. Onneksi peiliin ilmaantuu peruutuskameran kuva


Kangaskatto muuten on varsin siisti kokonaisuus sisältä katsoen.

(katon toiminta)


Spiikki:

Nykyaikaisiin peltisiin taitekattoihin verrattuna Camaron kangaskatto tuntuu toiminnaltaan pikkuisen vanhanaikaiselta, mutta tämäpä onkin suunniteltu ensisijaisesti niille seuduille, jossa katto pidetään pitempään alhaalla.


Auton voi viedä harjapesukoneeseen, harjattomassa on liian kovat suihkujen paineet.


100 %

Käännetään tästä kahvasta ja sitten laitetaan sähkö töihin. Katto laskostuu takaistuimen taakse ja samalla laskeutuvat kaikki sivulasit. Lopputulos on viimeistelty vasta sitten kun takaluukusta kaivetaan erillinen peite ja asennetaan se paikalleen.

Ja sama takaperin niin ollaan taas sateensuojassa…

(takaistuimesta riittää kun taittaa etuistuimen)


Takaistuin on lähinnä symbolinen, lapsille tai kauppakassille tarkoitettu. Istuin ei liiku taitettaessa eteen, mutta kyllä tänne silti voimistelee jopa katto alhaallakin.

(onko selkänoja kaadettavissa tässä yksilössä – jos on niin lausutaan siitä jotain)


Tavaratila on varsin pieni ja taitekaton vaatima väliverho vielä rajaa tilaa – lastausaukko on miltei koomisen kokoinen. Mitähän golfin harrastaja sanoisi tähän?


OSIO V ajossa


Spiikki: (kone käyntiin ja menoksi)

Sitten itse asiaan, vee-kasi käyntiin. Nautitaan ajamisesta ja äänistä…


100 %

Yllätys, yllätys, onko ympäristöväki jo vaimentanut kasin hörhötyksenkin. Käynnistettäessä siitä on jotain jäljellä, mutta ajossa soundit ovat turhan kesyt – moottorin osalta.

Nyt ajellaan oloissa, jotka eivät ole näin tehokkaalle takavetoiselle ihan omimpia, mutta aivan kelvollisesti tässä toimeen tulee. Onneksi nykyisin löytyy 255/275 levyisiä 20-tuumaisia kotimaisia nastarenkaita!


Hyvä että luistonesto ja ajonvakautus eivät laskuta ylitöistä, sillä hommia ne joutuvat tässä autossa talvella tekemään. Molemmat saa kytkettyä pois, mutta se tietää a) malttia kuskilta, b) rattitöitä tai c) soittoa vakuutusyhtiöön…. voi lähteä nimittäin aika iloisesti käsistä.


Spiikki:

Moottorin voimavaroista ja suorituskyvystä ei näissä oloissa saa kuin suuntaa antavia vihjeitä, sama koskee varsinaisia kaarreominaisuuksia.


100 %

Nöyrästi ja voimaa uhkuen moottori vetää, sen voi aistia kun on vähänkin pitoa. Laatikko vaihtaa kauniisti molempiin suuntiin – vaikka onkin vain 6-nopeuksinen.


Suuntavakavuus on yllättävän hyvä renkaiden leveys huomioiden. Hydraulinen ohjaus on aika nopea, mutta keskialueella hieman tahmean oloinen.


Eurooppalaisesta suuntauksesta huolimatta jousitus ei ole erityisen onnistunut. Pienissä epätasaisuuksissa se on täristävän kova ja jysähtelevä, sisäpeili tutisee ja kattorakenne kitisee.


Isommissa heitoissa varsinkin perä tekee laajaa liikettä. Tällä perusteella on vaikea kuvitella, että Camaro olisi vauhdikkaassa kesäajossa mutkissa sieltä sporttisemmasta päästä.

Suorituskyky varmasti riittää, mikä jenkkiautossa tarkoittaa kiihtyvyyttä. V-kasi vetää kuin kuminauha yli 550 Nm vääntövaroillaan.


Spiikki:

Auton parin tonnin paino ei sen kummemmin tunnu ajossa. Isot jarrut varmasti riittävät kesäkelilläkin.


100 %

Jos on moottorin ääni turhan kesy, pyörän äänet ovat sitäkin kuuluvammat. Kangaskatto vielä korostaa tilannetta tietyissä oloissa, kuten vaikkapa tunneleissa.


Mittariston heijastusnäyttö tuulilasiin on kiva juttu ja paikkaa oleellisesti hieman epäselvien varsinaisten mittareiden olemusta.


Sekalaisessa ajossa pääsee helposti alle luvatun 13,1 litran yhdistetyn kulutuksen ja maantiellä jopa alle 11 litran. Mutta aika kovilta nämä lukemat säästämään opetettujen suomalaisten korvissa näinä aikoina vaikuttavat.


OSIO VI (loppuyhteenveto)


Spiikki:

Uusi Camaro on hyvän näköinen auto, ja yllättävän hyvin sillä tulee talvellakin toimeen.


100 %

Hienoa että GM:n muotoilijat ovat pitäneet sopivasti kiinni Camaron perusolemuksesta, mutta täytyykö edes amerikkalaisen urheiluauton olla tänä päivänä näin iso ja painava?

Selvää on myös se, ettei Camaro ole täysiverinen urheiluauto siinä mielessä kuin määritelmä Euroopassa ymmärretään. Toisaalta myös tällä lajilla on kannattajansa. Historian valossa sen voi helposti ymmärtää.


MOITIMME

- kokoa ja ruokahalua

- pintakovaa jousitusta

- hintaa Suomessa


KIITÄMME

+ muotoilua

+ moottoria

+ vaivatonta ajettavuutta


Peter Geitel

0 comments
Mikä KaaraTV?
Tilaa uutiskirjeemme!

KaaraTV tai Kaara Televisio on pitkän linjan koeajo-ohjelman ja television autoiluohjelman tuottajan ja toimittajan Antti Liinpään oma blogi- ja videoblogi-kanava, joka pureutuu autoilun ja liikkumisen kiehtovaan maailmaan.

Lue lisää

 

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon

© 2014-2020 by Tuotantotalo Samuus Oy